Economia Circular

PrintIgnasi Cubiñá

Àrea d’Igualtat – Ajuntament de Corbera de Ll.

14 de desembre de 2016

Ignasi Cubiñá, cofundador i Director, Biòleg, amb 15 anys d’experiència prèvia en la indústria alimentària (ingredients i processos). Llicenciat en Biologia per la Universitat de Barcelona i amb formació superior en Màrqueting i Vendes, és un contrastat visionari i apassionat comunicador. La seva experiència com a empresari i membre d’equips d’empreses multinacionals li dóna la perspectiva necessària per entendre i ajudar empreses de qualsevol sector. Amb una visió transversal i integradora, és un dels principals responsables de la introducció de conceptes com Cradle to Cradle® i Economia Circular al nostre territori, a través de nombroses conferències, seminaris, entrevistes i publicacions diverses, que ofereix tant al sector públic com al privat. És cofundador i el CEO d’Ecointelligentgrowth S.L.

L’actual model econòmic fa un ús poc eficaç dels recursos entesos com a capital natural. En l’actualitat el model consisteix en extreure uns recursos, produir béns i serveis, i generar residus en tots els estadis del procés. És un model que tendeix al col·lapse. El model lineal actual deriva en un problema de model econòmic poc saludable i sostenible.

Del repte actual que suposa l’increment de la classe mitjana a nivell mundial, i per tant dels consumidors a nivell global, i de l’increment del cost de les matèries primeres, se’n genera una oportunitat de negoci vinculada a un canvi del model productiu.

Existeixen una quinzena de grups ‘oportunitats de negoci en l’àmbit de l’estalvi de recursos en matèria d’energia, aigua, terra i acer.

L’Economia Circular proposa repensar i redissenyar els productes i els components, i el seu packaging, amb materials més segurs i biodegradables. Quan parlem d’electrodomèstics o telèfons mòbils, per exemple, el que cal és adoptar una cultura de retornar i renovar, perquè siguin desmontats i redissenyats.

L’Economia Circular també proposa qüestionar l’actual cultura de la propietat, amb un increment d’opcions com l’arrendament o el leasing.

L’ús d’energies renovables, a més, permet garantir la prosperitat a llarg termini.

Un nou model econòmic requereix de més connectivitat i col·laboració entre empreses i competidors.

L’Economia Circular es basa en 3 principis: la no generació de residus; l’ús d’energia de manera eficaç i potenciar energies abundants com la solar; celebrar la diversitat de productes i conèixer a fons el rol de l’usuari.

img-20161214-wa0002 img-20161214-wa0003 img-20161214-wa0004